Zeilen op waterstof

May 18, 2021

Bijzonder nieuws uit Lauwersoog, Groningen. Daar wordt momenteel een zeilschip, de Ecolution, getest met hulpmotoren die lopen op waterstof. Hierdoor is het schip niet alleen geruisloos als het zeilt, maar ook wanneer het de haven binnenvaart.

Frontrunner event Dutch hydrogen coalition

ECOLUTION.jpg

Bron: S.J. de Waard via Wikimedia Commons. CC BY 3.0

Het zeilschip Ecolution werd ongeveer tussen 2007 en 2010 gebouwd door de inmiddels overleden Nederlandse astronaut Wubbo Ockels. Bij het ontwerp paste Ockels innovaties toe op het gebied van groene energie, moderne zeiltechnieken en comfort. Zo kunnen de schroeven van Ecolution energie opwekken en is de bolling van de zeilen elektrisch met vijf tot twintig procent te veranderen. Voor noodgevallen waren er twee dieselmotoren aan boord, maar die zijn nu dus vervangen door waterstofaandrijving. Ecolution is sinds 2015 eigendom van de stichting WadDuurzaam die het een ligplaats gaf bij haar duurzaamheidscentrum in de haven van het Groningse Lauwersoog. Daar is meer dan twee jaar gewerkt om het schip te voorzien van een waterstofaandrijving.

“We testen de samenwerking tussen de brandstofcel, het accupakket en de elektromotoren, we gaan dat finetunen. En we willen weten hoeveel waterstof er bij verschillende snelheden wordt verbruikt. Bij normaal gebruik zouden we 24 uur kunnen varen.” verklaarde bestuurslid Albert Keizer van WadDuurzaam tegenover RTV Noord. “Ik bedacht vanmorgen dat het eigenlijk een historisch moment is; We hebben een kolentijdperk gehad, een dieseltijdperk en dit is de start van het waterstoftijdperk.”  

WadDuurzaam zet de Ecolution in om aandacht te genereren voor duurzaamheidsprojecten.

Lees het volledige bericht van Waterstof Magazine