Dordrecht gaat aan het waterstof: ‘Wind waait niet altijd en de zon laat het ook weleens afweten’

Waterstoftanken.jpg

May 4, 2021

Bij het huidige BP-tankstation aan de Laan der Verenigde Naties komt komend jaar het eerste waterstofstation van de Dordtse binnenstad.

Bij vrijwel alle 3800 tankstations in Nederland komt nu uitsluitend nog fossiele brandstof uit de slang. Al is de mogelijkheid om de batterij van je auto op te laden steeds vaker aanwezig, de mogelijkheid om waterstof te tanken, ontbreekt nog in vrijwel alle gevallen. 

Bron: Claus Ableiter CC BY-SA 4.0

Joep Coenen, operationeel directeur van het Woerdense bedrijf Hystream, kent zes Nederlandse tankstations waar je waterstof kunt tanken, van de in totaal 3800 tankstations in Nederland. Het is nog minder dan een fractie. Maar in Dordrecht komt daar dus één bij. Het recent opgeleverde tankstation langs de Laan der Verenigde Naties neemt Hystream volledig voor zijn rekening. 

Hystream gaat zich het komende jaar bezig houden met de bouw, de toevoer én de exploitatie van het eerste binnenstedelijke waterstofstation in de stad. Het bedrijf ziet waterstof namelijk niet alleen als een waardevolle brandstof voor auto's, bussen of vrachtwagens, maar ook als een vitaal onderdeel van de energietransitie. ,,Je hebt en-en-en nodig’’, vertelt Coenen in een interview met het AD. ,,Je hebt installaties nodig om groene waterstof te produceren en toevoerlijnen om de waterstof op het tankstation beschikbaar te krijgen. En de auto’s, bussen en vrachtwagens moeten op een dusdanige manier zijn gebouwd of omgebouwd, dat zij waterstof als energiebron kunnen gebruiken.’’

Een simpele opgave wordt het dus niet. Niet in het minst omdat groene waterstof, zoals uit de kraakheldere cijfers blijkt, nog maar net aan zijn opmars begonnen is. Toch zal het een grote vlucht gaan nemen. Omringende landen, met name Duitsland, zijn al verder dan Nederland in de energietransitie en met het gebruik van waterstof. De windparken, zonnevelden en warmtepompen zullen uiteraard belangrijk zijn voor de energietransitie, maar met het gebruik van waterstof op de weg is ook een wereld te winnen. 

Lees het volledige artikel in het AD