Waterstof gaat Noorwegen helpen om in 2050 klimaatneutraal te zijn

Norwegian Government.png

June 15, 2021

Op vrijdag 11 juni maakte de Noorse regering haar Hydrogen roadmap openbaar. Hierin wordt uitgelegd welke rol groene waterstof gaat spelen in het behalen van het gestelde doel, om van Noorwegen in 2050 een klimaatneutrale samenleving te maken. Op de korte termijn zal de Noorse regering richten op het creëren van zogenaamde ‘hydrogen hubs’ voor de zeevaart.

Noorse ministerie van Petroleum en Energie

“De visie die getoond wordt in de routekaart, is dat er in 2050 een gevestigde markt zal zijn voor de productie en het gebruik van waterstof in Noorwegen.” verklaart de Noorse regering in een persbericht. Om haar doel te behalen heeft ze zich voorgenomen in 2025 vijf hydrogen hubs voor de zeevaart op te zetten. Een hydrogen hub is een samenwerkingsverband van verschillende bedrijven en instanties, die zich onder andere bezighouden met het opwekken, vervoeren en aanleveren van waterstof. Zo moet in 2030 waterstof voor de zeevaart een realistisch alternatief zijn voor fossiele brandstof.

Ook neemt de regering zich voor een of twee waterstof-krachtcentrales te bouwen. Ten slotte zal er geïnvesteerd worden in vijf tot tien particuliere projecten, die nieuwe technologieën moeten ontwikkelen voor het goedkoper opwekken van waterstof.

In juni, 2020 maakte de Noorse regering haar strategie op het gebied van waterstofontwikkeling bekend. De Hydrogen roadmap is een verdere uitwerking van deze strategie. 

Lees hier het volledige persbericht