Tata Steel schakelt zeer waarschijnlijk versneld over op waterstof

June 23, 2021

Het staalbedrijf Tata Steel te IJmuiden - met een co2 uitstoot van 12 megaton per jaar de grootste vervuiler van Nederland - gaat zeer waarschijnlijk versneld van kolen over op waterstof, zo meldt de NOS. In gesprekken tussen Milieudefensie en Tata Steel zou de directie van het staalbedrijf duidelijk hebben gemaakt dat het rekening houdt met een snelle overschakeling op waterstof.

De Tata Steel hoogovens in IJmuiden - Publiek domein

Tot voor kort was de prognose dat het bedrijf pas tegen 2040 volledig zou stoppen met het gebruik van kolen. Daarmee zou het, na de sluiting van alle kolencentrales in 2030, het laatste bedrijf zijn in Nederland dat nog kolen stookt. Tata Steel was van plan om co2-uitstoot op te vangen en op te slaan in lege gasvelden onder de Noordzee. Deze oplossing stuit echter op veel weerstand bij milieu- en bewonersorganisaties.

 

De gedachtenverandering van de directie van Tata Steel komt niet uit de lucht vallen. Zo meldde de NOS afgelopen woensdag dat premier Rutte en VVD-staatssecretaris Yesilgöz van Klimaat open staan voor de plannen van milieuactivist en Urgenda directeur Marjan Minnesma. Volgens de plannen zou Tata Steel overschakelen op een Direct Reduced Iron-systeem. Dit systeem kan zowel op waterstof als aardgas draaien, zolang er nog niet genoeg waterstof beschikbaar is. Om de overschakeling op waterstof mogelijk te maken is volgens Marjan Minnesma nog wel een miljardeninvestering van de overheid nodig. Ook is er voor het aanleggen van infrastructuur voor het opwekken van groene waterstof nog veel overheidssteun nodig.

 

De rechterlijke uitspraak van 26 mei, dat Shell in 2030 zijn co2-uitstoot met 45% procent verlaagd moet hebben, lijkt ook een rol te hebben gespeeld. De rechtszaak tegen Shell was aangespannen door Milieudefensie. Donald Pols, directeur van Milieudefensie, bracht afgelopen week een bezoek aan Tata Steel. Volgens hem zei de directie van Tata Steel tijdens dat gesprek: "Er is niets meer hetzelfde nu.” Ook de publieke opinie speelt ongetwijfeld een rol: uit een volksraadpleging door de TU Delft en de Universiteit Utrecht blijkt dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking een ‘eerlijk’ klimaatbeleid steunt, waarin windmolens op zee, een hogere co2-heffing en zelfs een vleestaks inbegrepen zijn.

Bron: NOS