VLAANDEREN EN EU ONDERTEKENEN ‘MEMORANDUM OF UNDERSTANDING’ OVER WATERSTOF

De Europese Investeringsbank (EIB) en het Vlaamse ministerie van Economie hebben op 18 oktober 2021 een ‘memorandum of understanding’ getekend, over de uitrol van groene waterstof in Vlaanderen. De overeenkomst moet helpen bij het identificeren van projecten die door de EIB geholpen zouden kunnen worden, doormiddel van leningen, of met adviesdiensten.
Beide partijen beloven in het memorandum elkaar verregaande samenwerking, als het aankomt op het identificeren, financieren en uitvoeren van nieuwe (groene) waterstofprojecten. De ondertekening komt op een moment waarop Vlaanderen haar eerste ‘projecten van gemeenschappelijk belang’ (PCI) op het gebied van waterstof aan de Europese Commissie presenteert. PCIs zijn projecten die door de Europese Commissie zijn aangemerkt als projecten met een hoge prioriteit, met betrekking tot het verbeteren en vergroenen van de Europese energie-infrastructuur.
Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits verklaarde: “Vlaanderen heeft grote ambities op het vlak van duurzame waterstof. We zijn dan ook blij met de eerste reeks van Vlaamse IPCEI [PCI] projecten. Het gaat over de productie van groene waterstof, tot het inzetten van die waterstof voor duurzaam staal of brandstoffen, tot zelfs de ontwikkeling van goedkopere waterstoffabrieken. Met het wederzijdse engagement dat we hier aangaan, kunnen we gemakkelijker Europese financiering aantrekken om de Vlaamse duurzame waterstof projecten te realiseren.”
Vicepresident van de EIB Kris Peeters voegde toe: “We kenden in de voorbije jaren voor ongeveer 550 miljoen euro aan kredieten toe aan projecten die specifiek aan waterstof gerelateerd zijn en we werken momenteel aan verdere investeringen in de sector ter waarde van 1 miljard euro. In die context ben ik verheugd dat Vlaanderen en de EIB elkaar vinden in dit memorandum of understanding.”
De Europese commissie verwacht dat waterstof een sleutelrol gaat spelen in het realiseren van het doel om de EU tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Verwacht wordt dat het huidige aandeel van waterstof van 2% in de Europese energiemix, tegen 2050 opgelopen zal zijn tot 14%. Volgens de Europese Waterstofstrategie zal tussen 2030 en 2050 op grote schaal groene waterstof kunnen worden geproduceerd. Hiervoor zal er echter eerst nog flink geïnvesteerd moeten worden. De strategie voorziet dat tegen 2050 tussen de €180 miljard en €470 miljard nodig zal zijn voor de productie van waterstof in de EU.
Bron: Europese Investeringsbank