top of page

SCHOTSE REGERING INVESTEERT £100 MILJOEN IN WATERSTOF

SCHOTSE REGERING INVESTEERT £100 MILJOEN IN WATERSTOF

De Schotse regering heeft toegezegd £100 miljoen (€117 miljoen) te gaan investeren in waterstof, zodat in 2030 een zesde deel van de totale energieconsumptie van het land hiermee verzadigd kan worden. Het plan om dit te bewerkstelligen is woensdag 10 november bekendgemaakt in het ‘Hydrogen Action Plan’.

In het plan staat onder meer dat de Schotse regering de samenwerking aangaat met verschillende branches binnen de industrie, door zogenoemde groene ‘Hydrogen hubs’ op te zetten en door te investeren in nieuwe projecten op het gebied van groene waterstof. De eerste investeringen die komend jaar gemaakt zullen worden, bedragen in totaal £10m. Dit geld gaat voornamelijk naar technologische ontwikkeling voor het opwekken van groene waterstof, om zo de kosten van het produceren van waterstof te verminderen.

Kabinetssecretaris Michael Matheson van ‘Net Zero, Energy and Transport’ liet weten: “Schotland heeft de middelen, de juiste personen en de ambitie om een wereldleider te worden op het gebied van waterstofproductie. (...) Het is onze prioriteit om zo veel mogelijk groene waterstof in ons energienetwerk te krijgen als mogelijk. (...) De schotse overheid is volledig toegewijd aan het ondersteunen van de groei en ontwikkeling van de waterstofsector.”

Hystream heeft in januari van dit jaar een kantoor geopend in Durham, in noorden van Engeland, aangezien het Verenigd Koninkrijk een belangrijke groeimarkt vormt voor groene waterstof. Zo was Aberdeen in februari de eerste stad ter wereld om dubbeldekkerbussen te introduceren die rijden op waterstof en heeft de Britse regering in augustus bekendgemaakt tegen 2030 voor in totaal £4 miljard (€4,7 miljard) aan particuliere investeringen op het gebied van waterstof te willen hebben aangetrokken.Bron: Gov.scot

bottom of page