top of page

Onderzoeksbedrijf beweert: groene waterstof over twee jaar competitief

Onderzoeksbedrijf beweert: groene waterstof over twee jaar competitief

Schaalvoordelen op het gebied van de productie van electrolysers zullen tegen 2030 zorgen voor een prijsreductie van 85%, dat beweert onderzoeksbedrijf Rethink Energy. Door deze schaalvoordelen zal de productieprijs van groene waterstof al over twee jaar competitief zijn met die van grijze waterstof.

“Met de verwachte schaalvoordelen, evenals de dalende kosten van hernieuwbare energie en stijgende kosten van fossiele brandstof, zal groene waterstof al over twee jaar over een competitieve prijs beschikken”, aldus Harry Morgan, lead analyst bij Rethink Energy. “Dit is ver voor wat andere analisten hebben voorspeld.”

Rethink Energy berust deze bewering op het grote aantal investeringen die wereldwijd worden gedaan in de ontwikkeling van waterstoftechnologie. Het onderzoeksbedrijf maakt de prognose dat tegen 2050 deze investeringen in totaal zullen opgelopen zijn tot $10 biljoen, wat een prijsreductie van groene waterstof van 95% teweeg zal brengen.

“Dit zal een heftige verstoring veroorzaken voor industrieën die een 'business-as-usual' benadering blijven hanteren, als het aankomt op verminderen van uitstoot”, aldus Morgan. “Terwijl deze achterblijvers vasthouden aan ondergrondse CO2-opslag en blijven klagen over een kip-en-ei-probleem voor de vraag naar waterstof, zullen bedrijven die nu investeren in groene waterstof, in 2035 de aanbod van waterstof domineren.” Volgens het onderzoek - waarvan de resultaten zijn vervat in een rapport genaamd 'Hydrogen to clean up energy with $10 trillion spend' - zal geen enkele industriesector ongemoeid blijven door deze transitie.

De kosten van groene waterstof zullen volgens het rapport van $3.70 per kilo vandaag de dag, dalen naar iets meer dan $1 per kilo in 2035 en $0.75 in 2050. Hierbij wordt niet in acht genomen dat technologische doorbraken de kosten van groene waterstof sneller kunnen verlagen. Ook meldt het rapport dat sinds juli 2019 wereldwijd de bouw van al meer dan 35 gigawatt aan electrolysers is aangekondigd.

bottom of page