top of page

HYSTREAM ONTWIKKELT NEDERLANDS EERSTE ZON-NAAR-WATERSTOFPARK

HYSTREAM ONTWIKKELT NEDERLANDS EERSTE ZON-NAAR-WATERSTOFPARK

Het kleine Limburgse dorpje Grashoek in de gemeente Peel en Maas wordt binnenkort een koploper op het gebied van duurzaamheid. Hier gaat Hystream namelijk de samenwerking met MorgenZon en Peel Energie aan, om Nederlands eerste zonnepanelenpark te ontwikkelen waar zonne-energie omgezet wordt in groene waterstof.

Dit zonnepanelenpark komt te staan in een weiland van 14,5 hectare aan de noordzijde van de A67, bij de buurtschap Spiesberg. Hier zullen ca. 36.000 zonnepanelen geplaatst worden die jaarlijks ruim 14 GWh aan groene elektriciteit gaan opwekken. Naar verwachting zal het park in 2023 gereed zijn.

Met dit plan zet de gemeente Peel en Maas een belangrijke stap om haar ambitie te verwezelijken; namelijk om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Afgelopen zomer kende de gemeente het project toe aan MorgenZon en Peel Energie, met als voorwaarde dat er een oplossing gevonden moest worden omtrent netschaarste. Op veel plekken in Nederland, waaronder in gemeente Peel en Maas, is er namelijk niet genoeg ruimte op het net om energie te leveren. Hierom is gekozen voor een oplossing waarbij de opgewekte energie direct wordt omgezet in waterstof. Hystream zal deze waterstofproductie faciliteren. Ook op momenten dat het zonnepark geen groene energie levert, zal er energie aan het net onttrokken kunnen worden voor de continue productie van waterstof en om netschaarste tegen te gaan.

bottom of page