top of page

GROENE WATERSTOF GOEDKOPER DAN GRIJZE DOOR HOGE ENERGIEPRIJZEN

GROENE WATERSTOF GOEDKOPER DAN GRIJZE DOOR HOGE ENERGIEPRIJZEN

Vanwege hoge energieprijzen is het momenteel goedkoper om groene waterstof op te wekken dan grijze of blauwe, dat meldt onderzoeksbedrijf Indepentent Commodity Intelligence Services (ICIS). Mogelijk zal dit een impuls geven aan de ontwikkeling van duurzame waterstoftechnologie, aangezien de huidige situatie aantoont dat groene waterstof ongevoelig is voor de grillen van de energiemarkt.

Groene waterstof, aangemaakt met energie van duurzame bronnen zoals wind- en zonneparken, is momenteel goedkoper om op te wekken dan grijze, dat met behulp van fossiele brandstoffen wordt aangemaakt. ICIS voerde marktonderzoek uit in Verenigd-Koninkrijk, maar “de prijsverhouding zoals berekend voor het VK gelden ook voor Europa”, aldus Jake Stones, redacteur bij ICIS. “Gas- en energieprijzen ondervinden sterke stijging op het gehele continent.”

De huidige situatie ontstond halverwege september van dit jaar. Berekend werd dat op 8 november de prijs van grijze waterstof lag op €4,69 per kilo, terwijl dat voor groene waterstof €4,04 per kilo was. Blauwe waterstof, dat wordt aangemaakt met behulp van fossiele brandstof in combinatie met CO2-afvang en -opslag, is altijd zo’n €0,50 tot €1,50 per kilo duurder dan grijze.

Veel bedrijven in de fossiele brandstofindustrie opperen dat blauwe waterstof een goed, duurzaam alternatief is op fossiele brandstof, alhoewel over het algemeen erkend wordt dat hierbij alsnog veel uitstoot plaatsvindt. Onder andere omdat zelfs met CO2-afvang en -opslag niet alle CO2-uitstoot voorkomen wordt. Huidige prijzen op de energiemarkt tonen echter het risico van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. “Wat het laat zien is dat we met groene waterstof prijsvolatiliteit kunnen vermijden, (...) Risico-ontwijkend gedrag kan zorgen voor een bredere steun van uitstootvrije producten,” aldus Stones.Bron: Recharge News.

bottom of page