top of page

BRITSE REGERING PRESENTEERT WATERSTOFSTRATEGIE: £4 MILJARD AAN INVESTERINGEN TEGEN 2030

BRITSE REGERING PRESENTEERT WATERSTOFSTRATEGIE: £4 MILJARD AAN INVESTERINGEN TEGEN 2030

De regering van het Verenigd Koninkrijk heeft op 17 augustus 2021 haar langverwachte waterstofstrategie gepubliceerd. Het document bevestigt onder meer dat de regering ernaar streeft om tegen 2030 jaarlijks 5 gigawatt aan waterstof te produceren, genoeg voor zo’n 3 miljoen huishoudens. Ook wil ze in 2030 voor in totaal £4 miljard (€4,7 miljard) aan particuliere investeringen hebben aangetrokken.

In het strategisch document wordt een routeplan uitgestippeld voor het opzetten van een volwaardige waterstofeconomie. Voornamelijk om sectoren van de zware industrie, die niet door elektriciteit aangedreven kunnen worden, van fossiele brandstoffen af te halen. Hiervoor zal £900 miljoen aan subsidie ter beschikking worden gesteld. Naar verwachting zal dit bedrag in 2030 ongeveer 9.000 banen gecreëerd hebben. In 2050 zouden deze getallen al opgelopen moeten zijn tot £13 miljard en 100.000 banen.

De regering wil een systeem van subsidies opzetten, die het aantrekkelijk maken voor particulieren om in waterstof te investeren. Het blijft echter onduidelijk waar het geld hiervoor vandaan zou moeten komen: van de belastingbetaler of de reserves van de staatskas. Ook blijft het onduidelijk hoe er een systeem opgezet gaat worden dat op een eerlijke manier bepaalt wie recht heeft op de subsidies. De regering belooft hier later dit jaar meer duidelijkheid over te geven.

De aangekondigde plannen zijn direct na hun publicatie al bekritiseerd door milieu- en brancheorganisaties. Het Verenigd Koninkrijk gaat namelijk niet alleen inzetten op groene waterstof, maar ook blauwe. Blauwe waterstof wordt geproduceerd met behulp van fossiele brandstoffen, waarvan de CO2-uitstoot tijdens de productie wordt opgevangen. Volgens critici zou het VK hiermee te lang afhankelijk blijven van fossiele brandstoffen. Ook noemden brancheorganisaties het gestelde doel van 5 gigawatt per jaar eerder al te bescheiden. “Als we willen dat waterstof een volwaardige bijdrage gaat leveren voor het bereiken van uitstootvrij Verenigd Koninkrijk, dan moet ons doel in 2030 10 gigawatt per jaar worden.” liet een woordvoerder weten van brancheorganisatie Energy Network Association.Bron: Reuters

bottom of page