top of page

BEDRIJFSLEVEN LEGT DRUK OP BRITSE REGERING VOOR MEER WATERSTOF

BEDRIJFSLEVEN LEGT DRUK OP BRITSE REGERING VOOR MEER WATERSTOF

Vanuit verschillende bedrijfstakken wordt er steeds meer druk uitgeoefend op de Britse regering om haar waterstofdoelstellingen bij te stellen. Premier Boris Johnson onderstreepte in november van vorig jaar het belang van groene waterstof, toen hij een uit tien punten bestaand plan presenteerde voor een ‘groene industriële revolutie’. Critici claimen nu dat zijn ambities op het gebied van waterstof veel te bescheiden zijn.

Johnsons doel om in 2030 zo’n 5 gigawatt per jaar (genoeg voor ca. 3 miljoen huishoudens) aan koolstofarme waterstof te kunnen produceren, is te weinig volgens Ed Gill, projectleider bij brancheorganisatie Energy Network Association. “Als we willen dat waterstof waterstof een volwaardige bijdrage gaat leveren het bereiken van uitstootvrij Verenigd Koninkrijk, dan moet ons doel in 2030 10 gigawatt per jaar worden.” liet Gill weten in een interview met de Financial Times.

In de nabije toekomst zal de Britse regering haar langverwachte waterstofstrategie presenteren, waarin de plannen omtrent waterstof voor het eerst duidelijk uitgewerkt zullen worden. Verschillende branchegroepen hopen dat deze strategie een stuk ambitieuzer zal zijn dan de plannen die tot nu toe zijn aangekondigd. Zeker aangezien de Europese Unie de laatste tijd ambitieuze plannen bekend maakt in haar energietransitie-strategieën.

Chris Manson Whitton, directeur bij ingenieursbedrijf Progressive Energy liet weten dat de waterstofindustie als geheel zoekt naar “meer urgentie, meer vaart en hogere kwantiteit” in de regeringsplannen om het Verenigd Koninkrijk uitstootvrij te maken. Als dit niet gebeurt, dan dreigt waterstof dezelfde ontwikkeling te doorlopen als windenergie, waarbij de Britse overheid “veel bouwt, maar niet per se met Britse kennis en technologie,” waarschuwt Manson-Whitton.

Een gevoel van urgentie wordt niet alleen gevoeld door leden van branchegroepen. Toen de Britse regering op 22 juli 2021 de laatste deadline miste om haar waterstofstrategie te presenteren, liet parlementslid Alexander Stafford weten: “We hebben zeer urgent een waterstofstrategie nodig zodat bedrijven in het Verenigd Koninkrijk zich echt kunnen ontplooien.”

Bron: Financial Times

bottom of page