top of page

‘GLASGOW BREAKTHROUGH’ OVER KOOLSTOFARME WATERSTOF

‘GLASGOW BREAKTHROUGH’ OVER KOOLSTOFARME WATERSTOF

“Betaalbare duurzame en koolstofarme waterstof is in 2030 wereldwijd beschikbaar”, zo luidt het voornemen dat verschillende wereldleiders, van onder andere de VS, China en India, tijdens de klimaattop gezamenlijk maakten.

Erg in detail wordt er verder niet getreden. Men zegt zich te willen concentreren op het verlagen van de productiekosten en C02-uitstoot bij het opwekken van waterstof, het verhogen van de totale waterstofproductie. Ook belooft men meer te gaan investeren in onderzoek naar betere manieren om koolstofarme waterstof op te wekken. De voortgang hiervan wordt bijgehouden door de International Energy Agency in samenwerking met de International Renewable Energy Agency en de ‘High-level Climate Champions’, twee door de Verenigde Naties aangewezen posities. Climate champions zijn verantwoordelijk voor het verbeteren van de samenwerking tussen regeringen en niet-statelijke actoren, zoals bedrijven, op het gebied van klimaat.

De twee huidige ‘high-level climate champions’, zakenmannen Nigel Topping en Chile’s Gonzalo Muñoz, waarschuwden vorige maand nog over de belangen van de fossiele brandstof-industrie. Deze zouden waterstof als reddingslijn willen gebruiken voor hun huidige activiteiten. Alleen de ontwikkeling van daadwerkelijk groene waterstof zou volledig in overeenstemming zijn met het doel om in 2050 de wereld klimaatneutraal te maken.

Alle landen die meedoen zijn: Australië, België, Canada, Chili, China, Denenmarken, Egypte, Finland, Frankrijk, Duitsland, Guinea-Bissau, India, Ierland, Israël, Italië, Japan, Kenia, Litouwen, Noorwegen, Mauritanië, Marokko, Namibië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Panama, Slowakije, Spanje, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Zweden.


Bron: Recharge News

bottom of page