top of page
ThyssenKrupp.jpg

Shell laat 200MW electrolyser bouwen in Rotterdamse haven

12 januari, 2022

Shell heeft het Duitse technologiebedrijf ThyssenKrupp gekozen voor het bouwen van een 200 MW electrolyser op de Maasvlakte. Het bouwproject, genaamd ‘Hydrogen Holland I’, zal naar verwachting in de lente van 2022 starten. In 2024 verwacht Shell te kunnen starten met productie van groene waterstof. 

 

Juli 2020 maakte Shell bekend dat CrossWind (een consortium van Shell en Eneco) een aanbesteding gewonnen had om een windpark voor de Hollandse kust te bouwen. Destijds werd onder andere door het consortium beloofd dat een deel van de opgewekte energie van het windpark zou omgezet worden in waterstof. Plannen voor de bouw van Hydrogen Holland I vloeien dan ook voort uit de bovengenoemde aanbesteding. 

 

Hydrogen Holland I zal bestaan uit een loods met een totaal oppervlakte van 2 hectare (zo’n 3 voetbalvelden) waarbinnen een 200 MW alkalinewater-electrolyser genoeg energie zal opwekken voor ongeveer 38.000 huishoudens. Bij afronding van de bouw zal het waarschijnlijk de grootste electrolyser ter wereld zijn. Elektriciteit zal worden geleverd door het (nog te bouwen) windpark Hollandse Kust Noord, door middel van Garantie van Oorsprong

 

“We kijken ernaar uit om de bouw van een grote hydrogenhub in Centraal-Europa te ondersteunen en om bij te dragen aan de Europese transitie naar groene energie”, aldus Christoph Noeres, hoofd van waterstofgerelateerde zaken bij ThyssenKrupp.

 

Dit project wordt door Shell gezien als opstap naar het realiseren van het gigantische NorthH2 project. Dit is een project van een consortium van onder andere Gasunie, Shell, Groningen Seaports, Equinor en RWE met de ambitie om uiteindelijk 10GW aan windenergie om te kunnen zetten in gigantische hoeveelheden groene waterstof. 

Bron: ThyssenKrupp

bottom of page