Grootste groene waterstofcentrale ter wereld gaat afval als brandstof gebruiken

Vuilnisbelt.jpg

April 10, 2021

Energiebedrijf SGH2 Energy begint in Californië een ambitieus project: de bouw van een zogenaamde waste to hydrogen-centrale. Jaarlijks zal de centrale met behulp van afvalpapier en -karton en afvalwater 3.850 ton groene waterstof opwekken. SGH2 Energy noemt deze waterstof co2-negatief, aangezien het afval dat tijdens de productie gebruikt wordt niet terecht komt op vuilstortplaatsen.

Bron: Cezary P (CC BY-SA 4.0)

Het energiebedrijf heeft een 10-jarig contract ondertekend met de twee grootste beheerders van waterstoftankstations in Californië. De overeenkomst is de grootste ooit op het gebied van waterstof. In 2023 is de centrale gereed, die per dag 11.000 kg waterstof zal opwekken. Dat is genoeg brandstof voor 2.000 personenvoertuigen of 250 bussen of vrachtwagens. “De wereld gaat over op groene waterstof. Wij willen dat proces versnellen.” aldus CEO van SGH2 Energy Robert Do. 

 

De centrale zal een negatieve co2-voetafdruk hebben, omdat afval (gebruikt tijdens het opwekken van de waterstof) niet op een vuilstortplaats terechtkomt. Bij het rottingsproces komt namelijk methaan vrij, een broeikasgas dat 84 maal zo veel impact heeft als co2. Volgens SGH2 Energy wordt er energie geleverd met een negatieve waarde van 188 kg co2 per megajoule. Ter vergelijking: een kolencentrale levert 20 kg co2 per megajoule en bij ‘gewone’ groene waterstof is dit 0 kg.  

 

Het energiebedrijf heeft ook ambities buiten de VS. Zo wil het vergelijkbare projecten starten in onder andere Frankrijk, Duitsland, Italië en de haven van Rotterdam. Op welke termijn deze projecten gerealiseerd gaan worden is nog niet duidelijk. 

Bron: Recharge News