Ørsted start met bouw eerste grootschalig groene-waterstofproject 

Offshore_Wind_Farm.jpg

May 25, 2021

Het Deense energiebedrijf Ørsted is begonnen met de bouw van zijn eerste offshore wind-naar-waterstofproject, voor de productie van groene waterstof. Het offshore-windpark wordt aangelegd bij de energiecentrale Avedøre, even ten zuiden van Kopenhagen, en zal eind dit jaar 1.000 kg hernieuwbare waterstof per dag kunnen produceren. 

Photo: Ashley Dace, CC BY-SA 2.0

De start van de bouw is gevierd met een ceremonie onder leiding van Dan Jørgensen, Deense minister van Klimaat en Energie. Verwacht wordt dat de bouw ongeveer 7 maanden zal duren, waarna groene waterstof voor waterstoftankstations in Kopenhagen geproduceerd zal worden. De gemeente Kopenhagen heeft zich voorgenomen dat alle nieuwe taxi’s in de binnenstad in 2025 volledig uitstootvrij zijn en investeert (onder andere) daarom veel in het aanleggen van infrastructuur voor het vervoeren en opslaan van waterstof. 

“Dit is een kleine, maar zeer belangrijke eerste stap in het realiseren van Ørsted's grote ambities op het gebied van hernieuwbare waterstof,” zegt Anders Nordstrøm, vice - president en hoofd van de waterstofactiviteiten van het Deense energiebedrijf. “Wij zien waterstof als het middelpunt van de Europese energietransitie naar nul netto-emissies tegen 2050. Waterstof kan een belangrijke bijdrage leveren aan emissievrij transport en aan industriële clusters die moeilijk koolstofarm gemaakt kunnen worden.” 

Lees hier het volledige bericht van Waterstof Magazine