top of page
Sustainable Energy

DIRECTE ZON-NAAR-WATERSTOF-TECHNOLOGIE BINNENKORT BESCHIKBAAR

January 1, 2025

Het Spaanse energiebedrijf Repsol heeft aangekondigd in 2024 een demonstratiefabriek te bouwen, met nieuwe technologie die de directe productie van waterstof met behulp van zonne-energie mogelijk maakt. Hierdoor zal electrolyse - een belangrijke tussenstap bij het produceren van waterstof - overgeslagen kunnen worden. De nieuwe technologie zal volgens Repsol een “verstorende werking” hebben op de energiemarkt.

Momenteel worden groene en grijze waterstof (waterstof opgewekt met fossiele brandstof) beide geproduceerd met behulp van elektrolyse. Onder invloed van elektrische stroom vindt er een chemische reactie plaats die water doet splitsen in losse deeltjes zuurstof en waterstof. Wat waterstof ‘groen’ maakt is het feit dat er groene stroom gebruikt wordt voor het opwekken ervan.


Met de nieuwe technologie claimt Repsol deze stap dus over te kunnen slaan. María Dolores Hernández, een van de managers van het project, liet weten “Dit apparaat ontvangt zonnestraling en produceert met behulp van fotoactief materiaal elektrische spanning die de splitsing [van zuur- en waterstof] teweegbrengt.” Dit proces wordt foto-elektrokatalyse genoemd. “De foto-elektrokatalyse-technologie is efficiënter dan elektrolyse.”


Wat in november 2020 begon als een klein testapparaat, met een foto-elektrochemische cel van één vierkante centimeter, moet in 2030 groot genoeg worden omte kunnen concurreren met grijze waterstof. “We zijn zeker van het grote potentieel van deze technologie. Het zal ons toestaan om waterstofproductie op industriële schaal koolstofvrij te maken.” Aldus Hernández.

Bron: Recharge News

bottom of page