Opwekken waterstof nu ook mogelijk bij temperaturen onder het vriespunt

d1ee00650a-f2_hi-res_edited.jpg

Juli 6, 2021

Een team van wetenschappers aan de Universiteit van Ulm in Duitsland heeft een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee - met zonlicht als energiebron - groene waterstof kan worden opgewekt bij temperaturen tot maarliefst -20°C. Deze technologie is een uitkomst voor koude, afgelegen gebieden.

Mathias May et al. / Energy & Environmental Science (CC BY 3.0)

Het vervoeren van fossiele brandstoffen naar afgelegen plekken met een koud klimaat, zoals onderzoeksstations op Antarctica, is een dure onderneming. Daarnaast loopt men hierbij het risico fragiele ecosystemen flink te vervuilen. Energie op basis van waterstof is de oplossing, zeker als de waterstof lokaal opgewekt kan worden. Tot voor kort lukte waterstof opwekken echter niet bij temperaturen onder nul.

 

Het team onder leiding van dr. Mathias May van de Universiteit van Ulm ontwikkelde een methode die gebruik maakt van water vermengd met zwavelzuur. Complexe chemische processen zorgen ervoor dat de water-zwavelzuuroplossing een lager vriespunt krijgt, waardoor ze zelfs bij -20°C niet bevriest. De warmte die tijdens de elektrolyse vrijkomt wordt grotendeels hergebruikt om het apparaat warm te houden.

“Antarctica is een extreem voorbeeld,” verklaart May. “Maar ook in landen als Mongolië of andere bergachtige gebieden is er een groot deel van het jaar waarin, ondanks dat de zon schijnt, de temperatuur onder het vriespunt ligt. Het is eigenlijk best een substantieel gedeelte van de wereldbevolking die in dit soort gebieden leeft.” Volgens May zou de technologie daarom een commercieel succes kunnen worden.

Bronnen: Chemistry World, Energy & Environmental Science