Landelijke capaciteitskaart voor producenten duurzame energie beschikbaar

pexels-pixabay-159279.jpg

May 3, 2021

Regionale netbeheerders hebben gezamenlijk de Capaciteitskaart invoeding gepubliceerd, waar te zien is vanaf welke plekken het mogelijk is energie te leveren aan het Nederlandse elektriciteitsnet. Voor producenten die een SDE++ subsidie (Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie) willen aanvragen is dat belangrijke informatie. SDE++ is een subsidie voor producenten die plannen maken voor het grootschalig produceren van duurzame energie om te leveren aan het netwerk. Denk daarbij aan ontwikkelaars van wind- en zonneparken.

Frontrunner event Dutch hydrogen coalition

Deze informatie is belangrijk aangezien de Nederlandse overheid het sinds 2019 verplicht stelt om bij een SDE++ subsidieaanvraag een transportindicatie te leveren. Dat is een verklaring van de lokale netbeheerder dat op de betreffende locatie voldoende ruimte bestaat om duurzame energie te leveren aan het elektriciteitsnet. Met behulp van de kaart kunnen (aspirant-)producenten in één oogopslag zien waar ze de meeste kans hebben om een transportindicatie te verkrijgen. Regionaal waren dit soort kaarten al beschikbaar, maar tot nu toe ontbrak het nog aan een totaaloverzicht.

De informatie op de kaart is nog incompleet en vormt slechts een indicatie. Momenteel is namelijk alleen nog informatie van regionale netbeheerders te zien. Gebieden in het beheer van landelijke netbeheerder TenneT zijn nog niet inbegrepen. Wel wordt gekeken of deze informatie binnenkort toegevoegd kan worden. De Capaciteitskaart wordt regelmatig bijgewerkt.

Klik hier voor meer informatie en het volledige persbericht